Alles Stroomt

Vrijdag 28 januari 2011, 20.00 uur. Zaal open: 19.30 uur

Alles Stroomt

Damiaan (Wieger Windhorst) is geslaagd voor zijn eindexamen en verlaat zijn ouderlijk huis om op kamers te gaan. Zijn moeder (Anneke Blok) die hem na de dood van haar man alleen heeft opgevoed, komt een nieuwe liefde tegen, een binnenschipper. Als zij bij hem gaat wonen verandert alles; er is geen ouderlijk huis meer en moeder en zoon leven meer en meer langs elkaar heen en verliezen elkaar uit het oog. De vraag is of de moeder-zoon liefde dit overwint.

Acteurs:

Anneke Blok, Wieger Windhorst, Ronald Top

Regisseur:

Danyael Sugawara


The Piano

Vrijdag 25 februari 2011, 20.00 uur. Zaal open: 19.30 uur

The Piano

Er zijn films die je gezien moet hebben. Dat geldt zeker voor The Piano, bekroond met 3 Oscars. In de gehele wereld is deze emotioneel en erotisch geladen film uitgeroepen tot Meesterwerk. Niet voor niets beschouwen Holly Hunter, Sam Neill en Harvey Keitel The Piano als een hoogtepunt in hun carrière. Door de strijd om een piano raken de hoofdpersonen Ada, Baines en Stewart steeds dieper verstrikt in een uiterst gecompliceerd machtsspel, waarin met volledige overgave, zonder enige beperking, de emotionele en seksuele grenzen worden verkend.

Acteurs:

Holly Hunter, Harvey Keitel, Sam Neill

Regisseur:

Jane Campion


Thriller: La Zona

Vrijdag 25 maart 2011, 20.00 uur. Zaal open: 19.30 uur

Thriller: La Zona

Alejandro is een tiener die woont in een geïsoleerd woongebied met een sterk privaat bewakingsapparaat. Een typisch voorbeeld van de vele afgesloten woongebieden voor de welgestelden, opgericht uit een gevoel van onveiligheid voor de buitenwereld. Op een avond echter, weten drie jonge criminelen in te breken en ze overvallen een huis. Hierbij komt een oude man om en twee van de dieven worden al snel opgepakt. Een derde weet te ontkomen en moet zien te overleven binnen de grenzen van het woongebied. Door toeval komt Alejandro terecht in dezelfde ruimte als de doodsbange voortvluchtige, een jongen van zijn leeftijd. Ondertussen organiseren de bewoners zich in een poging de crimineel te vinden.

Leeftijd 16+

Acteurs:

Daniel Giménez Cacho, Maribel Verdú, Daniel Tovar

Regisseur:

Rodrigo Plá


El secreto de Sus ojos

Vrijdag 22 april 2011, 20.00 uur. Zaal open: 19.30 uur

El secreto de Sus ojos

Benjamín Espósito heeft ooit meegewerkt aan het onderzoek naar de verkrachting en moord op een jonge vrouw in 1974. Nu 25 jaar later, na zijn pensioen bij de Argentijnse rechtbank, besluit hij een boek over deze nog steeds onopgeloste moordzaak te schrijven. Hij stuit hierbij op veel tegenwerking en brengt met het schrijfproject zichzelf, en zijn collega's in gevaar. Maar ook dit keer kan Espósito de zaak niet loslaten. Terwijl hij schrijft herbeleeft hij het verleden en worden de verkeerde keuzes die hij gemaakt heeft hem pijnlijk duidelijk.

Acteurs:

Ricardo Darín, Soledad Villamil, Pablo Rago

Regisseur:

Juan José Campanella


De eenzaamheid van de priemgetallen

Vrijdag 27 mei 2011, 20.00 uur. Zaal open: 19.30 uur

De eenzaamheid van de priemgetallen

Twee levens, die van Alice en van Mattia, beginnen afzonderlijk maar kennen een gelijkaardige levensloop. Ze groeien langzaam naar elkaar toe en komen tot de vaststelling dat ze heel wat met elkaar gemeen hebben. Maar tegelijkertijd zijn er zaken die ervoor zorgen dat ze elkaar toch op afstand houden. Ze zijn immers allebei getekend door gebeurtenissen uit hun kindertijd en dragen deze onvermijdelijk met zich mee voor de rest van hun leven.

Acteurs:

Alba Rohrwacher, Luca Marinelli, Isabelle Rossellini

Regisseur:

Saverio Costanzo


Tirza

Vrijdag 24 juni 2011, 20.00 uur. Zaal open: 19.30 uur

Tirza

Jörgen Hofmeesters bestaan wankelt. Hij wordt ontslagen en lastig gevallen door zijn ex-vrouw, maar veel kwellender is dat zijn lievelingsdochter Tirza spoorloos verdwijnt tijdens een vakantie in Namibië. Na weken van onzekerheid besluit Jörgen haar te gaan opsporen. Daar raakt hij alle houvast kwijt. Dan ontmoet hij Kaisa. Kaisa trekt met Jörgen mee de woestijn in waar hij hoopt Tirza te zullen vinden. Maar de woestijn is groot, en de heroïsche zoektocht mondt uit in een verbijsterende ontknoping. Geconfronteerd met degene die zijn dochter te gronde heeft gericht wordt Jörgen Tirza's lot gewaar dat huiveringwekkender is dan hij in zijn ergste nachtmerries heeft kunnen voorzien.

Acteurs:

Gijs Scholten van Aschat, Sylvia Hoeks, Johanna ter Steege

Regisseur:

Rudolf van den Berg
La Siciliana Ribelle

Vrijdag 23 september 2011, 20.00 uur
Zaal open: 19.30 uur

La Siciliana Ribelle

Samenvatting

Rome, 1992. Mijn begrafenis zal plaatsvinden in besloten kring, met enkel diegenen die me geholpen hebben met mijn strijd voor gerechtigheid. Mijn moeder mag zeker niet aanwezig zijn en mag me niet meer zien na mijn dood.

Deze woorden schreef Rita Atria in haar dagboek. Op 5 november 1991, verscheen de zeventienjarige Siciliaanse Rita Atria voor de anti-maffia rechter om de moord op haar vader en broer te wreken, beide ‘mannen van eer' in de beruchtte maffiagroep Cosa Nostra. Voor de eerste keer brak een jonge vrouw, lid van een maffiafamilie, de wet van de stilte, de omerta. Vanaf die dag zijn haar dagen geteld. Ze heeft niet meer dan negen maanden nog te leven. Verstoten door haar moeder en vriend, bedreigd en verstoten door het hele dorp is Rita gedwongen Sicilië te verlaten. Ze duikt onder in Rome, waar anti-maffia magistraat Paolo Borsellino haar onder zijn vleugels neemt en steunt in haar strijd om gerechtigheid. Gebaseerd op het verhaal van Rita Atria en rechter Paolo Borsellino.

Acteurs:

Veronica D'Agostino, Gérard Jugnot, Marcello Mazzarella

Regisseur:

Marco Amenta


Black Butterflies

Vrijdag 28 oktober 2011, 20.00 uur
Zaal open: 19.30 uur

Black Butterflies

Samenvatting

Dichteres Ingrid Jonker is al van kleins af aan op zoek naar een liefde en een thuis. Haar vader, die deel uitmaakt van de Apartheidsregering als minister van censuur, heeft haar afgewezen. Veel mannen voelen zich echter aangetrokken tot de prachtige en gepassioneerde Ingrid. Op een bepaald moment heeft Ingrid een relatie met twee mannen tegelijk: de beroemde en bekende Zuid-Afrikaanse schrijvers Jack Cope en André Brink. Ingrid hoopt dat ze op deze manier de rust kan vinden waar ze al jaren naar op zoek is.

Acteurs:

Carice van Houten, Rutger Hauer, Liam Cunningham

Regisseur:

Paula van der Oest
De avonden

Vrijdag 2 december 2011, 20.00 uur
Zaal open: 19.30 uur

De avonden

Samenvatting

Het is 1946 rond kerstmis. In Amsterdam zijn de straten grauw en leeg. De oorlog lijkt al vergeten, maar niemand weet nog precies hoe de toekomst er uit zal zien. Tijdens de lange donkere avonden denkt Frits van Egters dat er een ander, spannender en vrolijker leven mogelijk is. Alles moet anders. Maar hoe? Met zijn bizarre grappen en krankzinnige invallen probeert hij zijn angst voor de toekomst te onderdrukken. "De Avonden" is de indrukwekkende verfilming van een van de hoogtepunten van onze literatuur.

De Avonden mag gerust een geslaagde Nederlandse boekverfilming worden genoemd. Het tijdloze boek van Gerard Reve werd op een uitstekende manier naar het medium van het witte doek getransformeerd. Het is de fantastische cast die de gedetailleerde karakters, die ook in het boek het hart van de vertelling vormden, tot in de meest minitieuze details uitwerkt. Thom Hoffman zet een schitterde vertolking van onze hoofdpersoon Frits van Egters neer, waarnaast Rijk de Gooyer en Viviane de Muynck schitteren als zijn ouders wiens kleinburgerlijke leven zo vlak na de oorlog de doorn in oog is van de hoofdrolspeler. Buiten de historische context waarbinnen de vertelling plaatsvindt, is dit natuurlijk een tijdloos thema. Alhoewel de rollen wat minder prominent aanwezig zijn, mag ook de invulling van de bijrollen niet vergeten worden, zoals de prestaties van de toen nog nieuwbakken zwaargewichten Pierre Bokma en Gijs Scholten van Aschat. Regisseur Rudolf van den Berg maakte de verfilming compleet door het verhaal van een treffende visuele sfeer te voorzien.

Zowel de film als Hoffman werden beloond met een Gouden Kalf in 1990.

Acteurs:

Thom Hoffman, Rijk de Gooyer en Pierre Bokma

Regisseur:

Rudolf van den Berg