Tree of Life

Vrijdag 27 januari 2012, 20.00 uur
Zaal open: 19.30 uur

Tree of Life

Samenvatting

In 'The Tree of Life' groeit de 11-jarige Jack op met twee tegenovergestelde wereldbeelden. Tijdens zijn jonge kinderjaren beleeft Jack de wereld zoals zijn moeder deze ziet. Zij is de verpersoonlijking van liefde en vergevingsgezindheid en wil hem beschermen tegen kwaad en onrecht. Zijn vader probeert daarentegen zijn zoon klaar te stomen voor de 'harde buitenwereld' door hem te leren zichzelf altijd voorop te stellen. Jack probeert hun ideologieën te verenigen in zijn eigen kijk op het leven. Zijn wereldbeeld verslechtert als hij in aanraking komt met de dood. Het leven verandert langzaam van een magisch gegeven in een duister labyrint. Eenmaal volwassen probeert Jack dat ene constante in het leven te vinden, terwijl alles om hem heen verandert: het oneindige plan waar wij allemaal deel van uitmaken.

Recensie

'The Tree of Life' is een waar schouwspel. Het is een zeldzaam pure ervaring, een intieme weerspiegeling van een innerlijk leven. Het is ook een prachtige manier om de ontdekking van het leven te (her)beleven, om je aan de hand van een verlegen regisseur te verwonderen over het feit dat er zoiets ís als leven en dat jij daar hoogst persoonlijk getuige van bent. Soms, in en om het huis van de O'Briens, lijken de beelden gefilmd vanuit het lage perspectief van een nieuwsgierig jochie, zijn wenkbrauwen opgetrokken, zijn hoofd een beetje scheef. Misschien, suggereert de film, is dat ook wel de houding die je in het leven überhaupt het beste kunt aannemen. Maar hoe keer je terug naar de onschuld, als je die onherroepelijk verliest? Wie ‘The Tree of Life’ ondergaat, is in elk geval op de goede weg.

Acteurs:

Brad Pitt, Sean Penn, Jessica Chastain

Regisseur:

Terrence Malick

Trailer:

Tree of Life
Het Rode Korenveld

Zondag 4 maart 2012, 16.00 uur
Zaal open: 15.30 uur, einde circa 21:00 uur
FILM-MARATHON: thema China – EERSTE FILM

Het Rode Korenveld

Samenvatting

China, de jaren dertig van de twintigste eeuw. Een oude lepralijder die een afgelegen wijngaard beheert, overlijdt. Jiu’er, de vrouw die door de lepralijder is gekocht en haar minnaar, die door de verteller van de film ‘mijn opa’ wordt genoemd, nemen de wijnhandel over. Zij zetten een geïdealiseerde quasi-matriarchale gemeenschap op, onder leiding van Jiu’er. Dan dringen Japanse soldaten het gebied binnen en leggen de bewoners hun regels op. Ze willen de druivenvelden platgooien om plaats te maken voor een weg. Dit pikken de lokale bewoners niet en ze komen in opstand. Zullen zij hun verzet overleven?

Recensie

De film is in zijn totaliteit indrukwekkend, niet in de minste plaats om het mooie kleurgebruik en aantrekkelijke camerawerk, met zijn pittoreske panoramashots en intrigerende close-ups van Gong Li’s subtiel veelzijdige gezicht. De kleur rood is hier, natuurlijk, overheersend, welke we onder meer terugzien in het bruidsgewaad van Jiu’er, en het centraal staande korenveld en de wijn. Maar het staat ook voor het bloed van de slachtoffers van de Japanners, dat het veld tegen het einde van de film rood kleurt. Het mooiste zijn de momenten in de film die ambigu zijn in hun karakter en daarom vol staan van spanning en betekenis

Acteurs:

Gong Li, Yang Wen, Teng Rujun

Regisseur:

Zhang Yimou
Still Life

FILM-MARATHON: thema China – TWEEDE FILM

Still Life

Samenvatting

Het verhaal over de inwoners van het dorpje Fengjie, dat aan de Yang-Tse rivier ligt. Door de komst van een grote stuwdam zal het dorpje worden opgeslokt door het water. De bewoners vertrekken één voor één naar nabijgelegen gebieden, zich afvragend wat per se meegenomen moet worden en wat achtergelaten kan blijven. Verschillende verhaallijnen van bewoners en mensen die hun geliefden zoeken passeren de revue.

Recensie

De grootste kracht van de film zit hem in de sfeer en de prachtige visuals. Het tempo kan nauwelijks lager, maar op den duur werkt die traagheid hypnotiserend. De cameravoering is vrij statisch en de shots zijn lang, maar tegelijk gebeurt er vaak van alles op de achtergrond. Bovendien zijn er enkele surrealistische oprispingen die voor spectaculaire effecten zorgen. De omgeving van Fengjie, half bouwput, half natuurwonder, vormt daarbij een even merkwaardig als oogstrelend decor. Wie zich wil laten onderdompelen in een unieke sfeer en ook nog wat wil opsteken over het moderne China, is 'Still Life' een absolute aanrader.

Acteurs:

Tao Zhao, Zanming Han, Zhubin Li

Regisseur:

Zhang Ke Jia
Les Petits Ruisseaux

Vrijdag 30 maart 2012, 20.00 uur
Zaal open: 19.30 uur

Les Petits Ruisseaux

Samenvatting

Hoewel ze elkaars tegenpolen zijn, gaan Emile en Edmond geregeld samen een dagje vissen aan de Loire. Terwijl weduwnaar Emile tv kijkt of rustig een borreltje drinkt met zijn vrienden, geniet Edmond met volle teugen van het leven. Hij feest, filosofeert en zijn vele amoureuze avontuurtjes houden hem jong. Als Edmond plots overlijdt, besluit Emile het voorbeeld van zijn vriend te volgen en zijn jeugd te hervinden. Hij ontmoet een aantal kleurrijke figuren en een leuke vrouw waarna in hem een onstuitbare levenslust ontwaakt.

Les petits ruisseaux van veelbekroond striptekenaar Pascal Rabaté toont op een vrolijke en warme manier dat er leven is voorbij de geraniums.

Recensie

Les petits ruisseaux' wordt gedragen door de fantastische Daniel Prévost. Zijn aanvankelijk schuchtere houding wekt veel vertedering op en de acteur weet de ontwikkeling van zijn personage verdienstelijk en geloofwaardig vorm te geven. Daarom is niets wat in deze Franse sfeertekening gebeurt raar of misplaatst, zoals bijvoorbeeld het enorme leeftijdsverschil tussen twee mensen die op het punt staan met elkaar te gaan vrijen. Met veel oog voor detail én gevoel voor humor heeft Rabaté de vertaalslag gemaakt van zijn strip naar het witte doek, waarbij hij overdreven sentimentaliteit vermijdt, maar wel met een enkele scène de kijker diep in het hart weet te raken. Hij zet het leven in een Frans dorpje zo authentiek neer, dat hij daarmee verraadt dat zijn grootste talent ligt in het observeren van mensen, ongeacht hun leeftijd of achtergrond. Toegegeven: van het rustig doorkabbelende verhaal zul je niet stijl achterover slaan, maar de kracht van deze kleine, lieve en oprechte film is diens boodschap dat er veel moois schuilgaat in het bestaan op deze aarde en dat je leven van te voren uitstippelen geen zin heeft. En het is nooit verkeerd om daar aan herinnerd te worden, zeker niet als het op zo'n aantrekkelijke manier gebeurt als hier.

Acteurs:

Daniel Prévost, Bulle Ogier, Hélène Vincent, Philippe Nahon, Julie-Marie Parmentier

Regisseur:

Pascal Rabaté
Los Amantes del Círculo Polar

Vrijdag 27 april 2012, 20.00 uur
Zaal open: 19.30 uur

Los Amantes del Círculo Polar

Samenvatting

Vanaf hun ontmoeting op de basisschool bestaat er meteen een bijzondere band tussen Otto en Ana. Als Otto's vader met Ana's moeder trouwt, worden ze broer en zus - en later elkaars minnaars. Maar hun wegen scheiden zich. Na de dood van zijn moeder verbreekt Otto het contact met zowel Ana als met zijn vader. Maar het toeval kan hij niet ontlopen, het lot niet vermijden en hun oneindige liefde niet verbreken. Hun levens blijven elkaar kruisen en zij vinden elkaar terug op een plek waar de zon niet ondergaat, maar om middernacht boven de horizon aan een nieuwe cirkel begint: temidden van de prachtige meren en bossen van Noord-Finland.

Recensie

'Los Amantes del Círculo Polar' is een prachtig gefilmd verhaal. Het thema van de cirkel uit de titel komt veelvuldig terug tijdens de film. De hoofdpersonen lijken te beseffen dat ze onderdeel zijn van een groter plan, en dat ze een gezamenlijk lot hebben na te streven. De acteurs weten dit op vanzelfsprekende wijze te aanvaarden en daardoor zijn zelfs de meest ongelooflijke plotwendingen bijna niet verbazingwekkend meer. Medem heeft het in Los Amantes voor elkaar gekregen plot, verhaal en acteurs tot een natuurlijk geheel te laten worden. Het is een episch verhaal over een zoektocht naar eeuwige liefde door twee mensen die telkens met de beperkte houdbaarheid van liefde in hun omgeving geconfronteerd worden. Beiden zijn er echter van overtuigd dat voor hun een ander lot is weggelegd. Het thema van hun liefde wordt gepresenteerd met kleine gebaren en terugkerende gebeurtenissen. Wederom natuurlijk weer de symboliek van de cirkel, de oneindige lijn. Ook de familiegeschiedenis van Otto en Ana staat in het teken van de cirkel en wederkerende cycli in hun leven. Dit is een aspect aan de film dat het een sprookjesachtig karakter verleend, nog versterkt door de vaak prachtige beelden van het polaire landschap.

Acteurs:

Najwa Nimri, Fele Martinez, Nancho Novo

Regisseur:

Julio Medem
The War Within

Vrijdag 1 juni 2012, 20.00 uur
Zaal open: 19.30 uur

The War Within

Samenvatting

Hassan, een Pakistaanse student, wordt in Parijs per ongeluk gepakt voor medeplichtigheid bij terroristische activiteiten en daarop verhoord door de Amerikaanse veiligheidsdiensten. Getraumatiseerd als hij is door de hele toestand zint hij op wraak en sluit zich aan bij een terroristische cel in New York. Hassan verblijft bij zijn voormalige vriend Sayeed, die in New York woont. Hij liegt echter over zijn ware bedoelingen in de V.S., terwijl Sayeed zijn uiterste best doet voor Hassan werk te vinden en hem deel wil laten uitmaken van The American Dream.

Recensie

The War Within’ laat zien hoe mensen kunnen ontsporen. Na zwaar te zijn mishandeld zonder reden, breekt er iets in het hoofd van Hassan. De eens zo zorgzame man verandert in een in zichzelf gekeerde terrorist. De onschuldige uitstraling van Akhtar maakt het drama nog overtuigender dan het al is. Het acteerwerk en de intense sfeer zijn van grote klasse, zodat ‘The War Within’ nooit in een slap melodrama vervalt. Het ingetogen acteerwerk en de sterke spanningsboog houden de film gaande èn interessant. De strakke regie en de menselijke benadering van een zeer omstreden en gevoelig thema, maken het af. Regisseur Joseph Castelo heeft een moedige, maar vooral mooie film gemaakt. Dat de film geen partij kiest, is helemaal mooi. Er zijn geen helden en schurken. Enkel verliezers. De intelligente en volwassen manier waarop de lijdensweg van Hassan in beeld wordt gebracht dwingt respect af. Castelo praat niets goed en plamuurt zijn film ook niet dicht met tekst. Beeld en geluid spreken voor zich.

Acteurs:

Ayad Akhtar, Firdous Bamji, Nandana Sen

Regisseur:

Joseph Castello
The King’s Speech

Vrijdag 1 juni 2012, 20.00 uur
Zaal open: 19.30 uur

The King’s Speech

Samenvatting

The King's Speech is het waargebeurde verhaal over Koning George VI, die om zijn stotterproblemen te overwinnen les kreeg van de eigenzinnige logopedist Lionel Logue. Direct na het overlijden van zijn vader en het oneervolle aftreden van zijn broer Edward, wordt Bertie gekroond tot Koning George VI van Engeland. Zijn vrouw Elizabeth besluit contact te zoeken met de excentrieke Lionel. Ondanks een wat moeilijke start lijkt Lionel's onothodoxe methode zijn vruchten af te werpen: de Koning ontwikkelt niet alleen het vertrouwen in zijn stem om het volk toe te spreken, ook ontstaat er een onverwachte, maar hechte vriendschap tussen George en Lionel.

Recensie

The King’s Speech is een masterclass in acteren. Aan de basis staat een subliem scenario, het verhaal is feilloos vastgelegd door regisseur Tom Hooper en de film wordt prachtig ondersteund door de muziek van Alexandre Desplat, maar uiteindelijk zijn het Firth en Rush die The King’s Speech tot ongekende hoogte tillen. Woorden van lof schieten tekort.

Acteurs:

Colin Firth, Geoffrey Rush, Helena Bonham Carter

Regisseur:

Tom Hooper

Trailer:

The King’s Speech
Extremely Loud and Incredibly Close

Vrijdag 21 september 2012, 20.00 uur
Zaal open: 19.30 uur

Extremely Loud and Incredibly Close

Samenvatting

Extremely Loud & Incredibly Close, gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Jonathan Safran Foer, vertelt het verhaal van de elfjarige Oskar Schell, een intelligente, vindingrijke jongen uit New York. Nadat zijn vader op 9/11 in het World Trade Center om het leven is gekomen, vindt Oskar een sleutel tussen diens bezittingen en gaat op zoek naar het bijbehorende slot. Tijdens zijn zoektocht ontmoet hij een aantal bijzondere mensen met elk een eigen verhaal. Ieder van deze ontmoetingen brengt hem iets dichterbij de man die hem hielp zijn angst te overwinnen voor de luidruchtige, gevaarlijke wereld om hem heen.

Recensie

Safran Foer was zelf betrokken bij het scenario en hield nauwlettend in de gaten dat er niet te veel van het oorspronkelijke verhaal werd afgeweken. Met een voice-over hield hij de wonderlijke en vaak hilarische gedachtewereld van Oskar overeind. Dat is natuurlijk een kunstgreep, die het publiek mogelijk verder afzet van Oskar, terwijl de kracht van het boek juist is dat je één wordt met het ventje. Toch stoort het niet echt, omdat Thomas Horn een prima rol neerzet. Zeker in de scènes met veteraan Max von Sydow, die ook als tachtigplusser nog van het scherm afspat, zonder dat hij daar woorden voor nodig heeft. Zijn blik – soms ernstig, veelal ondeugend – spreekt boekdelen. Hoofdrolspelertje Horn is een ware ontdekking. Hij is een wijs en sensitief jongetje, dat nooit irritant of betweterig wordt en een geheel eigen denk- en belevingswereld heeft. Horns vertolking roept ogenblikkelijke sympathie, maar geen goedkoop medelijden op. Zijn filmmoeder Bullock bewijst vooral in het laatste half uur dat ze zich best nog wat vaker op drama mag storten.

Regisseur Daldry treft op het emotionele vlak dikwijls de juiste toon, zonder te verzanden in vals sentiment. Het schrijf- en acteerwerk in afzonderlijke scènes is vaak schitterend. Het laat een persoonlijk drama zien dat zich aftekent tegen een catastrofale gebeurtenis die de wereld voorgoed heeft veranderd. Het mooie camerawerk van Chris Menges geeft New York alle ruimte om te schitteren en er zijn fijne bijrolletjes van steracteurs als Viola Davis, Jeffrey Wright en John Goodman.

Acteurs:

Thomas Horn, Tom Hanks, Sandra Bullock

Regisseur:

Stephen Daldry

Trailer:

Extremely Loud en incredibly close
Nordwand

Vrijdag 19 oktober 2012, 20.00 uur
Zaal open: 19.30 uur

Nordwand

Beschrijving

Zolang er bergen zijn zullen er mensen zijn die deze bergen willen beklimmen. Zolang er bergen worden beklommen zullen er mensen zijn die de beklimming willen vastleggen op film, foto of in boeken. Zoals in de Duitse speelfilm ‘Nordwand’. In dit alpendrama volgen we de beklimming in 1936 van de Eiger berg door twee jonge Duitsers en twee Oostenrijkers. We volgen ook een journalist en een fotografe die het spektakel vanaf de voet van de berg willen verslaan.

Recensie

Het resultaat is een spannend en meeslepend klimdrama. De film is opgebouwd volgens het boekje: eerst krijgen we uitgebreid de tijd om de helden te leren kennen, voordat we hen volgen op de levensgevaarlijke tocht. Die tocht wordt spectaculair in beeld gebracht, waarbij we zowel de aantrekkelijke als minder aantrekkelijke kanten van de bergsport zien: prachtige panorama’s, die er minder prachtig uitzien als je er met windkracht negen aan een touw boven bungelt.

‘Nordwand’ is meer dan alleen klimdrama. We zien hoe individuele prestaties worden geclaimd door media en politiek. De klimmers klauteren niet alleen tegen de berg voor hun eigen eer en glorie, maar ook voor die van het vaderland. En in het geval van de Oostenrijkse klimmers ook voor de glorie van ariërs, NSDAP en Adolf Hitler. De Duitse klimmers geven niets om het fascisme en zijn daarom minder interessant voor het vaderland en dus minder interessant voor de media.

De schitterende plaatjes van de ontzagwekkende berg zelf doet je geloven dat deze plek binnen een mum van tijd kan veranderen in de hel op aarde. Het maakt van Nordwand een ijzingwekkende filmervaring die je doet rillen in je stoel.

Acteurs:

Benno Fuerman, Florian Luka, Johanna Wokale

Regisseur:

Philip Stölzl

Trailer:

Nordwand
The 


Help

Vrijdag 16 november 2012, 20.00 uur
Zaal open: 19.30 uur

The Help

Samenvatting

Skeeter is een meisje uit het Zuiden dat terugkeert van school en vastbesloten is om een schrijfster te worden. Ze zorgt echter voor heel wat ophef bij haar vrienden – en bij de rest van de bevolking van het kleine stadje – wanneer ze besluit om de zwarte vrouwen te interviewen die hun hele leven lang zorgen voor de prominente zuidelijke families. Aibileen, de huishoudster van Skeeters beste vriendin, is de eerste die openlijk durft spreken. Aibileen en Skeeter blijven samenwerken en al gauw komen meer vrouwen hun verhaal vertellen.

Recensie

Het lijkt vandaag de dag ongelofelijk dat blank en zwart nog geen vijftig jaar geleden niet op gelijke voet stonden. In de zuidelijke staten van Amerika was de slavernij weliswaar afgeschaft, maar de rassenscheiding vierde hoogtij. Afro-Amerikanen mochten geen gebruik maken van dezelfde wc's, scholen en ziekenhuizen als blanken en gemengde relaties waren strafbaar. The Help speelt zich af gedurende deze roerige tijd in de Amerikaanse geschiedenis. Het bitterzoete verhaal wordt integer verteld en bovendien is de balans tussen de schrijnende en luchtige momenten mooi in evenwicht. Een roerend drama dat z'n publiek onherroepelijk inpakt!

Acteurs:

Emma Stone, Viola Davis, Octavia Spencer

Regisseur:

Tate Taylor

Trailer:

The Help