Norwegian Wood

Vrijdag 18 januari 2013, 20.00 uur
Zaal open: 19.30 uur

Norwegian Wood

Op vrijdag 18 januari a.s. verassen we u met een mooie Japanse arthouse film, de verfilming van de gelijknamige bestseller van Haruki Marukami.

Beschrijving

Liefdesverhaal gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Haruki Murakami en geïnspireerd op het Beatles-nummer 'Norwegian Wood (This Bird Has Flown)' uit 1965. Toru Watanabe is een melancholische jongen die als stille en serieuze student in het Tokyo van 1969 verliefd wordt op Naoko. Tijdens hun ontluikende liefde overlijdt hun gemeenschappelijke vriend Kizuku. Watanabe kan dit tragische ongeval een plekje geven, maar Naoko heeft daar meer moeite mee. Ze is haar onschuld voorgoed kwijtgeraakten kan de verantwoordelijkheid van het leven nauwelijks dragen. Ze trekt zich terug in haar eigen wereld en Watanabe krijgt gevoelens voor een andere vrouw, de intelligente en onafhankelijke Midori.

Recensie

Regisseur Tran Anh Hung, vooral bekend van zijn Vietnamese trilogie, waarvan Cyclo (1995) het meesterwerk was, heeft de woordenvloed van de personages in de roman vervangen door schitterende beelden, die vooral de contrasten tussen de stad en de natuur benadrukken. Naoko wordt in een sanatorium annex psychiatrische inrichting in de bergen opgenomen, een typisch Murakami-oord, dat buiten tijd en ruimte lijkt te liggen.

De scènes waarin Watanabe haar opzoekt in de verschillende seizoenen, behoren tot de mooiste in de film, waarbij Tran Anh Hung er ook het best in is geslaagd om die mysterieuze echo uit het proza van Murakami te vangen. Als centraal personage is Kenichi Matsuyama als Watanabe enigszins aan de bleke kant, maar Rinko Kikuchi (Naoko), die we al kenden als het dove meisje uit Babel van Alejandro González Iñárritu, maakt diepe indruk. Bij de aftiteling horen we de originele versie van het prachtige Norwegian wood van de Beatles, muzikale rode draad in de roman. En opeens valt op hoe de tekst van Lennon en McCartney aansluit bij de film die we net hebben gezien: I once had a girl. En dat kan een film dan weer beter dan een boek.

Acteurs:

Ken'ichi Matsuyama, Rinko Kikuchi, Kiko Mizuhara

Regisseur:

Anh Hung Trang

Trailer:

Norwegian Wood
Filmmarathon: 


1900 


Novecento

Zondag 3 maart 2013, 14:30 uur
Zaal open: 14:00 uur

Filmmarathon: 1900 Novecento

Deze film duurt 5 uur en delen we in tweeën. In de pauze kunt u genieten van een heerlijk Italiaans buffet. Let op, de kaartjes kosten wegens de maaltijd 17,50 euro per stuk.

Beschrijving

Italië, begin 20e eeuw. Alfredo (Robert de Niro) is de zoon van een rijke landeigenaar, terwijl Olmo (Gérard Depardieu) een arme boerenzoon is. Ondanks het klassenverschil raken de jongens hecht bevriend. Maar dan maakt het fascisme zijn opmars in het land. Olmo en Alfredo komen in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog lijnrecht tegenover elkaar te staan, totdat de rekeningen definitief vereffend moeten worden.

 'Novecento' is niet alleen een prachtig relaas over vriendschap en rivaliteit tussen de klassen, maar ook een monumentale kroniek over de opkomst en ondergang van het fascisme in Italië. Bertolucci's magnum opus werd mede onsterfelijk gemaakt door de majestueuze score van Ennio Morricone en een zelden geziene combinatie van Europese (Gérard Depardieu, Dominique Sanda) en Amerikaanse sterren (Robert De Niro, Burt Lancaster, Donald Sutherland).

Acteurs:

Robert de Niro, Gérard Depardieu, Dominique Sanda, Donald Sutherland, Burt Lancaster

Regisseur:

Bernardo Bertolucci
Play

Vrijdag 29 maart 2013, 20:00 uur
Zaal open: 19:30 uur

Play

Beschrijving

Iedereen zal het wel eens hebben meegemaakt: een ruzie in de bus, straattuig dat iemand lastigvalt, gadegeslagen door tientallen omstanders. En niemand die iets doet, inclusief jijzelf. Ergens weet je dat je zou moeten ingrijpen, maar je houdt je stil en hoopt dat iemand anders te hulp schiet. Het zijn momenten waar maar weinig over wordt gesproken. Eigenschappen die mensen het liefst diep wegstoppen. De Zweedse regisseur Ruben Östlund maakt er films over. Voor het scherp observerende ‘Play’ baseerde hij zich op een waargebeurde zaak. In het centrum van het Zweedse Göteborg overviel een groep jongens van 12 tot 14 tussen 2006 en 2008 ongeveer veertig kinderen. Ze speelde een doorwrocht rollenspel dat vooral draaide om groepsretoriek en waar geen fysiek geweld aan te pas kwam.

Zonder gebruik van een soundtrack en volledig in realtime, sleurt hij de kijker steeds verder mee in zo’n situatie waar je eigenlijk helemaal geen getuige van wilt zijn. Langzaam voel je je een bijstander worden die aan de grond genageld staat, niets doet en hoopt dat het allemaal goed komt. Het is precies hetzelfde gevoel dat de drie jongetjes in Play ondervinden. Ze laten zich liever door hun belagers dwingen dan dat ze risico moeten lopen.

Dit is een fascinerende, messcherpe kijk op de samenleving, met een compleet overtuigende jonge cast en een doordachte visuele stijl die de kijker het ongemak laat voelen. Östlund laat zien dat hij een van de interessantste regisseurs van het moment is.

Acteurs:

Kevin Vaz, Yannick Diakité, Abdiaziz Hilowle, John Ortiz, Anas Abdirahman

Regisseur:

Ruben Östlund

Trailer:

Play
Medianeras

Vrijdag 26 april 2013, 20:00 uur
Zaal open: 19:30 uur

Medianeras

Beschrijving

Martin en Mariana, twee dertigers in het turbulente en enorme Buenos Aires, wonen recht tegenover elkaar, maar ontmoeten doen ze elkaar nooit. Ze komen op dezelfde plekken, maar merken elkaar nooit op. Hun leven is hectisch en het lukt hen beiden niet om de ware te vinden. Toch is vanaf het begin duidelijk dat de twee soulmates voor elkaar bestemd zijn. Maar hoe kan je je ware liefde vinden in een wereldstad van drie miljoen inwoners?

Recensie

De hoofdrolspelers zetten beiden een prima acteerprestatie neer als dolende zielen in de armen van de stad. Visueel is ‘Medianeras’ zeker interessant met het tonen van vele verschillende gebouwen en leuke tussenscènes. ‘Medianeras’ een ode aan het doorbreken van isolement, ware liefde en toevallige ontmoetingen.

Acteurs:

Javier Drolas, Pilar López de Ayala, Inés Efron, Adrián Navarro, Rafael Ferro

Regisseur:

Gustavo Taretto

Trailer:

Medianeras
Amnesty avondAmnesty avondAmnesty avond

Vrijdag 24 mei 2013, 20:00 uur
==> Let op: afwijkende locatie: Dorpshuis Odijk <==
Zaal open: 19:30 uur

Amnesty avond

Filmhuis Odijk organiseert deze avond samen met Amnesty International.

Surprising Europe

The life and times of Ssuuna Golooba

In 2003 verruilt succesvol fotojournalist Ssuuna Golooba Oeganda voor Nederland. Hij neemt een lening op zijn huis, zegt zijn 6 jarige dochter en zijn familie vaarwel en gaat op zoek naar een betere toekomst. Al snel komt hij erachter dat niemand hier op hem zit te wachten. Hij woont in een kelder en overleeft door middel van een schoonmaakbaantje. Het liefst keert Ssuuna zo snel mogelijk terug naar Afrika maar schulden - en gezichtsverlies houden hem tegen.

==> Let op: afwijkende locatie: Dorpshuis Odijk <==

Website:

Amnesty InternationalDe rouille et d’os

Vrijdag 28 juni 2013, 20:00 uur
Zaal open: 19:30 uur

De rouille et d’os

Beschrijving

Ali (Matthias Schoenaerts) trekt samen met zijn zoontje van vijf in bij z'n zus in Zuid-Frankrijk. Als portier ontmoet hij er de mooie orkatrainster Stéphanie (Marion Cotillard). Wanneer het noodlot echter toeslaat ontstaat er een speciale emotionele én fysieke relatie tussen hen. De rouille et d'os van de Franse grootmeester Jacques Audiard (Un prophète) is de internationale doorbraak van Matthias Schoenaerts.

Recensie

Zowel Matthias Schoenaerts als Marion Cotillard zetten hun personages krachtig neer en overtuigen indringend. De karakters van hun rollen krijgen daardoor een bijna beklemmende invulling. De aandacht verslapt geen moment door de lekker snelle montage en de sterke cameravoering die de acteurs vaak dicht op de huid zit. De gebeurtenissen waarin de karakters vechten tegen zichzelf en hun vroegere problemen, maar ook met de gevoelens die zij voor elkaar zijn gaan koesteren, volgen elkaar snel op. ‘De rouille et d’os’ is een indringende, confronterende en levensechte love story.

Acteurs:

Marion Cotillard, Matthias Schoenaerts, Armand Verdure

Regisseur:

Jacques Audiard

Trailer:

De rouille et d'os
L’Amant (The Lover)

Vrijdag 27 september 2013, 20.00 uur
Zaal open: 19.30 uur

L’Amant (The Lover)

We starten dit nieuwe seizoen met een bijzondere film.

Beschrijving

In de jaren 1920 begint Chinees Leung een hartstochtelijke relatie met de twintig jaar jongere Franse tiener March. Het accent in de film ligt vooral op de verhouding zelf. Deze controversiële affaire en de onverbloemde erotiek uit de autobiografische bestseller van Marguerite Duras zorgden bij de verfilming voor de nodige ophef. De nadruk ligt op prachtig in beeld gebrachte erotische scènes en de exotische locaties in het gebied dat nu Vietnam heet. Dat alles maakt de film een lust voor het oog: het camerawerk van Robert Fraisse werd dan ook terecht genomineerd voor een Oscar. De mooie March zet in haar eerste rol een goede prestatie neer en Jeanne Moreau geeft enkele teksten van Duras een prachtige interpretatie door middel van een voice-over.

Acteurs:

Jane March, Tony Leung, Arnaud Giovanninetti

Regisseur:

Jean-Jacques Annaud

Trailer:

L'Amant (The Lover)De ontdekking van de hemel

Vrijdag 25 oktober 2013, 20.00 uur
Zaal open: 19.30 uur

De ontdekking van de hemel

Beschrijving

Twee engelen hebben van God de opdracht gekregen de Tien Geboden weer terug naar de hemel te brengen. Omdat ze zelf niet meer naar de aarde mogen, proberen ze een mens te creëren die slim genoeg is om de Stenen Tafelen met de Tien Geboden te vinden. Hiervoor moeten drie mensen bij elkaar gebracht worden: de eigenzinnige linguïst en politicus Onno Quist, de sterrenkundige Max Delius en de celliste Ada Brons. De complexe driehoeksverhouding die ontstaat, zorgt ervoor dat Quinten geboren wordt. Zonder het te weten staat heel zijn leven in het teken van het terugbrengen van de Stenen Tafelen. Instinctief voelt hij aan dat hem iets te doen staat, maar wat, dat blijft onduidelijk.

Recensie

Na Left Luggage waagde het driemanschap van regisseur Jeroen Krabbé, scenarist Edwin de Vries en producent Ate de Jong zich aan een monsterklus: het verfilmen van de vuistdikke roman De ontdekking van de hemel van Harry Mulisch. Na veel streep- en schrapwerk werd het immens complexe boek, dat een groot kosmisch geheel smeedt van de kunst, geschiedenis, wetenschap en nog veel meer, teruggebracht tot een verhaal over een groep engelen die in opdracht van God de tien geboden moet terugnemen van de mensheid, aangezien die er toch lak aan heeft. Ze bewegen bijna letterlijk hemel en aarde om het leven van Fry en Wise zo te sturen dat ze vrienden worden en een vrouw ontmoeten, die uiteindelijk een zoon krijgt die de stenen tafels moet vinden en terug naar de hemel transporteren. Zo'n samenvatting heeft zijn voor- en nadelen: het verhaal valt zo een beetje te behappen en krijgt zelfs wat Indiana Jones-trekjes mee, maar het wordt ook een slaafs boekuitttreksel, dat te gehaast alles maar lichtjes aanstipt. Niet dat er te weinig van Mulisch' indrukwekkende theorieën overblijft, maar het totaal doet toch wat gekortwiekt aan. Een slimme zet trouwens om Fry te casten, want ook al is hij misschien niet de meest geloofwaardige man voor de rol, hij zorgt wel voor welkome lucht en humor in deze verder behoorlijk zware kost. Met een budget van bijna 14 miljoen euro is dit één van de prijzigste Nederlandse films ooit, maar het is eraan af te zien. Met name de schitterend vormgegeven hemel mag er zijn. De film werd een klinkend kassucces in Nederland.

Acteurs:

Stephen Fry, Greg Wise, Flora Montgomery

Regisseur:

Jeroen Krabbé

Trailer:

The discovery of heavenA royal affair

Vrijdag 29 november 2013, 20.00 uur
Zaal open: 19.30 uur

A royal affair

Op vrijdag 29 november bent u welkom voor de laatste filmhuis avond van 2013 en kunt u genieten van deze Zilveren Beer (filmfestival Berlijn) winnende, Deense film.

Beschrijving

In A Royal Affair wordt de Engelse prinses Caroline Mathilde uitgehuwelijkt aan de Deense koning Christian VII, een idioot. Caroline Mathilde ziet zich veroordeeld tot een leeg, uitzichtloos bestaan, in een land dat anno 1766 nog steeds in de Middeleeuwen lijkt te verkeren. Totdat ze Christians lijfarts Struensee ontmoet en verliefd wordt op deze intelligente, robuuste vrijheidsdenker. De gestoorde Christian laat zich door Struensee als stroman inzetten. Struensee en Caroline Mathilde stuwen het land stiekem naar een periode van verdraagzaamheid en verlichting. Allemaal zoals het min of meer daadwerkelijk ging, in wat 'De tijd van Struensee' zou gaan heten.

Recensie

Het schilderachtige camerawerk haalt het maximale uit de landschappen en de decors. Mads Mikkelsen en Alicia Vikander zijn prima als het verboden liefdespaar, terwijl Mikkel Boe Følsgaard koning Christian zo geraffineerd gespleten speelt, dat je nooit zeker weet of hij nu echt gestoord is of alleen zo doet om niet te hoeven regeren. Ook Følsgaard won een Zilveren Beer.

A Royal Affair is beslist een raak neergezet tijdsbeeld waarin Arcel dicht op de voortreffelijk geacteerde personages kruipt. Het werd een tragedie waarin de affaire slechts dient als opmaat naar een grimmige schets van onverschillig opportunisme, wrede onderdrukking en de nietsontziende manier waarop machthebbers geneigd zijn hun posities veilig te stellen.

Acteurs:

Alicia Vikander, Mads Mikkelsen, Mikkel Boe Følsgaard

Regisseur:

Nikolaj Arcel

Trailer:

A royal affair