Fill the Void

Vrijdag 31 januari 2014, 20.00 uur
Zaal open: 19.30 uur

Fill the Void

Beschrijving

De film speelt zich af in het ultra-orthodoxe, chassidische milieu van Tel Aviv, waar de 18-jarige Shira nauwelijks kan wachten tot ze in het huwelijk treedt. Een potentiële echtgenoot is er al, maar alles verandert wanneer Shira's zus Esther plotseling overlijdt en dier man Yochay alleen achterblijft met hun pasgeboren zoontje. Om de baby in de familie te houden, wil Shira's moeder dat Shira met Yochay trouwt.  

Vanaf dat punt zou het wereldwijd met prijzen overladen Fill the Void netjes volgens het vaste stramien kunnen verlopen. Maar dat doet het niet. Shira zet haar oorspronkelijke aspirant-verloofde uit haar hoofd en besluit zich volledig op Yochay en het welzijn van haar familie te richten. Gevoelens voor Yochay heeft ze aanvankelijk niet en die zijn wat haar betreft ook niet nodig. Trouwen, dat is het enige wat telt. 

Daarmee wordt Shira een nog ongewonere heldin dan ze door de markante setting sowieso al was.

Acteurs:

Hadas Yaron, Yiftach Klein, Irit Sheleg

Regisseur:

Rama Burshtein

Trailer:

Fill the VoidFilmmarathon

Zondag 2 maart 2014, 16:00 uur
Zaal open: 15:30 uur

Filmmarathon

Twee films van een bekende Amerikaanse regisseur, over relaties, liefde en wat de mens hierin zoekt. Romantische komedies, ieder met heel eigen stijl uit de vorige en uit deze eeuw.

De maaltijd is zoals altijd afgestemd op het land waar de films spelen. De prijs van het toegangskaartje inclusief maaltijd is 17,50 euro.

Helaas mag er geen reclame op de website worden gemaakt voor de films.Gegen die Wand

Vrijdag 28 maart 2014, 20.00 uur
Zaal open: 19.30 uur

Gegen die Wand

Op vrijdag 28 maart kunt u genieten van deze Gouden Beer (filmfestival Berlijn) winnende, Duitse film.

Beschrijving

Cahit leeft in Hamburg een leven van seks, drugs en rock & roll. Dan loopt hij in een psychiatrische kliniek de jonge en mooie Sibel tegen het lijf. Een huwelijk met Cahit lijkt de perfecte manier om zich te verlossen van de druk van haar Turkse familie. En dus smeekt ze hem om haar te trouwen. Met tegenzin gaat hij uiteindelijk akkoord. Misschien om haar te redden. Misschien om voor een keer iets zinvols in zijn leven te volbrengen. Samen delen ze een appartement, maar weinig meer. Sibel omarmt haar vrijheid, Cahit onderhoudt een half bakken affaire met een losse vriendin. Tot de liefde hun gezamenlijke leven binnensluipt. Maar een explosie van jaloezie eindigt in een gewelddadige dood.

Recensie

De film weet te overtuigen dankzij het fenomenale spel van de hoofdrolspelers Birol Ünel en Sibel Kekilli. De oplaaiende passie tussen hen is uitermate bevlogen in beeld gebracht, terwijl je met pijn in je hart ziet dat hun relatie alleen maar stuk kan lopen. Een film recht uit het hart van getalenteerd filmmaker Fatih Akin. Hij weet niet alleen zoveel uit zijn acteurs te halen, maar toont tevens met 'Gegen die Wand' aan dat hij een heel aardig script kan schrijven, een goed oog heeft voor mooie locaties en bevlogen, geïnspireerde films kan maken. Ook de muziekkeuze is erg geslaagd, niet alleen passen de gekozen nummers bijzonder goed bij de film, maar ook bij de personages.

Acteurs:

Birol Ünel, Sibel Kekilli, Catrin Stiebeck

Regisseur:

Fatih AkinHannah Arendt

Vrijdag 25 april 2014, 20.00 uur
Zaal open: 19.30 uur

Hannah Arendt

Beschrijving

De film is gebaseerd op de waargebeurde gebeurtenissen rondom het Eichmann-proces aan het begin van de jaren zestig en de rol van de Duits-Joodse filosofe Hannah Arendt hierin. Hannah Arendt probeert Eichmanns daden niet zozeer te veroordelen, maar ze te begrijpen vanuit een filosofisch perspectief. Doordat deze visie in haar boek en artikel voor de New York Times sterk aanwezig is, wordt zij als verdediger van Eichmann gezien en ontstaat er een ware controverse.

Recensie

‘Hannah Arendt’ is een film die rust op veel dialoog. Hierdoor wordt Hannah Arendt als personage goed uitgediept. Het is een vrouw die niet op haar mondje is gevallen en haar tijd ver vooruit is. Ze paft er op los en heeft een goed gevoel voor humor. Ook weet de film een zeer fijne en herkenbare ambiance te scheppen in haar vriendengroep.
Wat verder interessant is aan ‘Hannah Arendt’ is dat het proces van Eichmann niet is gereconstrueerd, maar met name verbeeld wordt door de originele opnamen uit 1961. Hierdoor wordt de emotionele lading des te groter; de verhalen van de aanklagers hebben écht plaatsgevonden.
De kracht van de film zit ‘m erin dat je als kijker veel sympathie voelt voor Hannah, maar anderzijds ook zo goed kunt begrijpen dat haar uitspraken destijds, nog geen twee decennia na dato, bij velen in het verkeerde keelgat zijn geschoten. Voor nu is het gewoon een prachtige film over een vrouw die niet vergeten mag worden.

Acteurs:

Barbara Sukowa, Axel Milberg, Janet McTeer

Regisseur:

Margarethe von Trotta

Trailer:

Hannah ArendtBrothers

Vrijdag 30 mei 2014, 20.00 uur
Zaal open: 19.30 uur

Brothers

Beschrijving

Ontroerend dogma-achtig Deens drama waarin de jongere broer van een voor dood verklaarde militair steun biedt aan zijn schoonzus en haar kinderen

De broers Michael en Jannik hebben een hechte band, al is de een succesvoller in het leven dan de ander. Michael heeft een baan als beroepsmilitair, is getrouwd met de mooie Sarah en heeft twee kinderen. Jannik heeft nog nooit gewerkt en zat zelfs een tijd in de gevangenis. Wanneer Michael op een VN missie naar Afghanistan vertrekt, wordt zijn helikopter neergeschoten. Hij en zijn team worden doodgewaand, maar Michael leeft echter nog als krijgsgevangene in een kamp. Hier beleeft Michael een traumatische ervaring. Ondertussen doet Jannik thuis zijn best om Sarah en haar dochters te steunen. Na bevrijd te zijn uit het kamp keert Michael terug naar huis, maar hij blijkt na zijn verblijf in het kamp behoorlijk te zijn veranderd.

Het drama 'Brothers' ('Brødre'), de achtste speelfilm van de Deense regisseur Susanne Bier ('Open Hearts'), was in Denemarken een van de grote bioscoopsuccessen van het jaar. De film was een publieksfavoriet op het International Film Festival Rotterdam en ook te zien op het Amnesty International Filmfestival. Het scenario schreef Bier samen met Anders Thomas Jensen ('Mifune's Last Song', 'Wilbur Wants to Kill Himself', 'The Green Butchers'). Hoofdrolspeler Ulrich Thomsen zat onder meer in het inmiddels klassieke dogmadrama 'Festen' en de rol van Sarah wordt gespeeld door Connie Nielsen, bekend uit Hollywoodfilms als 'Gladiator', 'One Hour Photo' en 'Basic'. Dit is, opmerkelijk genoeg, haar eerste Deenstalige filmrol.

Acteurs:

Connie Nielsen, Ulrich Thomsen, Nikolaj Lie Kaas, Sarah Juel Werner, Bent Mejding

Regisseur:

Susanne Bier

Trailer:

BrothersThe Hurt Locker

Vrijdag 27 juni 2014, 20.00 uur
Zaal open: 19.30 uur

The Hurt Locker

Beschrijving

Een intens portret van een groep elitesoldaten met één van de meest gevaarlijke jobs ter wereld: bommen ontmantelen in het heetst van de strijd. Wanneer sergeant James aan het hoofd komt van een getraind ontmijningsteam, slaat hij zijn ondergeschikten met verstomming door hen roekeloos mee te slepen in een dodelijk kat-en-muisspel met de vijand. James gedraagt zich alsof de dood hem onverschillig laat. Terwijl de mannen proberen hun losgeslagen leider onder controle te houden, ontploft de stad in chaos. James' ware karakter onthult zich op een manier die de mannen voor altijd zal veranderen...

Recensie

The Hurt Locker gaat niet over de oorlog, maar over wat oorlog doet met haar slachtoffers, en hoe personen zich ontwikkelen wanneer ze overgeleverd zijn aan de bezopenheid ervan, tot het punt dat ze er volledig aan verslaafd raken. Dankzij de verschillende perspectieven, de gelaagdheid van de hoofdpersoon, de aangrijpende en meeslepende stijl van filmen en een duidelijke boodschap over de alledaagse dwaasheid van oorlog in het algemeen en de situatie in Irak in het bijzonder, heeft Kathryn Bigelow cinema weten te maken die er toe doet.

Acteurs:

Jeremy Renner, Anthony Mackie, Ralph Fiennes

Regisseur:

Kathryn Bigelow

Trailer:

The Hurt LockerBoven is het Stil

Vrijdag 26 september 2014, 20.00 uur
Zaal open: 19.30 uur

Boven is het Stil

Beschrijving

Helmer, een alleenstaande boer van midden vijftig, brengt zijn bedlegerige vader naar de zolder om niet langer naar zijn wil te hoeven leven. Als de 18-jarige Henk zijn knecht wordt, komt er eindelijk beweging in zijn leven. Helmer komt door de ziekte van zijn vader tot het besef dat hij nooit het leven heeft geleid zoals hij dat zelf zou willen.

Recensie

In december 2012 overleed de acteur Jeroen Willems. Begin 2013 verscheen de film ‘Boven is het stil’ waarin hij, postuum, schittert. Dit prachtige verfijnde polderdrama doet het treurige besef doorsijpelen dat we aan Jeroen Willems echt een heel groot acteur hebben verloren.

‘Boven is het stil’ doet in ieder geval zijn naam eer aan, want anderhalf uur lang overheerst stilte. Er gebeurt weinig en men spreekt nauwelijks. De moeizame scènes tonen beeldend de stroeve relatie tussen vader en zoon, afgezien van onvermijdelijke lichamelijke aanrakingen is van intimiteit namelijk geen sprake. Hoe dichter ze letterlijk bij elkaar komen, hoe verder Helmer zich mentaal lijkt af te sluiten. Met weinig woorden weet regisseuse Nanouk Leopold toch tegelijkertijd medelijden met vader en begrip voor Helmer op te wekken. De ongemakkelijke stiltes lijken opeens de jouwe, pa’s verdrietige blik lijkt van je eigen vader.

Acteurs:

Jeroen Willems, Martijn Lakemeier, Wim Opbrouck

Regisseur:

Nanouk Leopold

Trailer:

Boven is het StilLincoln

Vrijdag 31 oktober 2014, 20.00 uur
Zaal open: 19.30 uur

Lincoln

Beschrijving

De film volgt de politieke clash tussen Abraham Lincoln, de zestiende president van de Verenigde Staten, en de machtige mannen van zijn kabinet in de strijd tegen de afschaffing van de slavernij en het einde van de Amerikaanse Burgeroorlog. De focus ligt hierbij voornamelijk op de laatste maanden van Lincolns leven, waaronder ingezoomd wordt op de permanente afschaffing van de slavernij, die het gevolg was van een zeer nipte stemming in het Huis van Afgevaardigden over het 13e Amendement.

Recensie

De film ziet eruit om door een ringetje te halen. Over werkelijk alles is nagedacht. Spielberg maakte Lincolns werkkamer exact na inclusief alle boeken die daadwerkelijk in zijn kast stonden. In combinatie met de mooie kostuums en uitgebreide sets zorgt het voor een nog authentiekere sfeer. Lincoln is een meeslepend historisch drama dat zich concentreert op één van de belangrijkste personen in de Amerikaanse geschiedenis. Alles ziet er prachtig uit, de cast speelt fantastisch en Daniel Day-Lewis heeft terecht zijn derde Oscar mogen ontvangen!

Acteurs:

Daniel Day-Lewis, Sally Field, Tommy Lee Jones

Regisseur:

Steven Spielberg

Trailer:

Lincoln


Dallas Buyers Club

Vrijdag 28 november 2014, 20.00 uur
Zaal open: 19.30 uur

Dallas Buyers Club

Beschrijving

Ron Woodroof is een elektricien en cowboy uit Dallas. Plots blijkt het dat hij aids heeft en hij nog 30 dagen te leven heeft. Hij wordt ontslagen en uit zijn huis gezet. Dan ontdekt hij een illegale drug dat juist op de markt is, genaamd Zidovudine. Hij gebruikt deze drug en verkoopt het ook aan andere aidspatiënten, maar niet zonder slag of stoot.

Recensie

Regisseur Jean-Marc Vallée heeft een krachtige en belangrijke film gemaakt die de kijker even veel kan leren als Woodroof zelf in de film opsteekt. Nog steeds worstelen mensen met aids en discriminatie en Dallas Buyers Club laat zien hoe zwaar dat kan zijn.

Acteurs:

Matthew McConaughey, Jennifer Garner, Jared Leto

Regisseur:

Jean-Marc Vallée

Trailer:

Dallas Buyers Club