Twelve years a slave

Vrijdag 30 januari 2015, 20.00 uur
Zaal open: 19.30 uur

Twelve years a slave

Beschrijving

Noord-Amerika negentiende eeuw. Solomon Northup (Ejiofor), een ontwikkelde zwarte man met een talent voor muziek, woont met zijn vrouw en kinderen in Saratoga, New York. Op een dag wordt hij ontvoerd en verkocht als slaaf. Niemand luistert naar Solomon wanneer die beweert een vrij man te zijn. Terwijl hij de gruwelheden van het leven als een slaaf moet ondergaan, droomt hij van een terugkeer naar huis.

Recensie

De soms oogverblindende beelden die regisseur McQueen ons voorschotelt verraden dat we hier met een kunstenaar te maken hebben. Ook het lang vasthouden van bepaalde shots zorgt vaak voor extra inlevingsvermogen. De soundtrack van Hans Zimmer sluit naadloos aan op de film.

Daarbij moet ook zeker het fantastische spel van Chiwetel Ejiofor worden genoemd. Schrijnend is zijn gedwongen transformatie van gelukkig man naar schuchter werkdier. Dat verstikkende leed waarmee 12 Years a Slave vol zit, balt zich samen in het spel van de hoofdrolspeler. Een lawine aan droefenis, maar zo doeltreffend neergezet dat het nooit aanvoelt als effectbejag. De slavernij komt hier verontrustend dichtbij.

Acteurs:

Chiwetel Ejiofor, Michael K. Williams, Michael Fassbender

Regisseur:

Steve McQueen

Trailer:

Twelve years a slaveFilmmarathon

Filmmarathon

Filmmarathon

Zondag 8 maart 2015, 15:30 uur
Zaal open: 15:00 uur

Filmmarathon

Centraal dit jaar staan twee films met in de hoofdrol JACK NICHOLSON. Het zijn twee films waar hij een Oscar voor beste acteur voor heeft gekregen, dus dit wordt zeker genieten! De films worden vertoond zonder pauze, tussen de films door kunt u zoals altijd weer genieten van een heerlijk buffet. Kaartjes inclusief buffet zijn vanaf woensdag 18 februari te koop voor € 17,50 bij de bekende voorverkoop adressen.

One Flew over the Cuckoo’s Nest

Jack Nicholson speelt Randall Patrick McMurphy, een rebelse kruimeldief die veroordeeld wordt wegens ontucht met een minderjarige. Omdat hij liever niet naar de gevangenis wil, doet hij zich voor als geestelijk gestoorde waarna hij in een psychiatrische inrichting wordt geplaatst voor rehabilitatie. In de inrichting krijgt McMurphy niet alleen te maken met zijn gestoorde medepatiënten, maar ook met de sadistische verpleegster Ratched, die met een stoïcijnse en kille zelfverzekerdheid de scepter zwaait over haar afdeling. Het duurt niet lang of oproerkraaier McMurphy organiseert samen met zijn nieuwe vrienden een opstand tegen haar.

Forman leverde een baanbrekende, hypnotiserende en menselijke film af boordevol excentrieke personages. Vooral de scènes waarin Nicholson zich mengt tussen zijn verknipte medepatiënten maken indruk. ‘One Flew over the Cuckoo’s Nest’ is een film die van alle kanten klopt. Het script, het acteerwerk, de regie, de sfeer; stuk voor stuk elementen die elkaars effect versterken.

Regisseur:

Milos Forman

Trailer:

One Flew over the Cuckoo’s Nest

As Good As It Gets

Melvin Udall (Jack Nicholson) is een obsessieve, neurotische schrijver van damesromannetjes. Hij heeft een hekel aan alles en iedereen: zwarten, joden, homo’s. En laat hij nou net naast een homo wonen, die ook nog eens een zwarte vriend heeft. Als deze Simon (Greg Kinnear) op een dag door onverlaten in elkaar wordt geslagen en in het ziekenhuis belandt, wordt Melvin gevraagd op diens hondje Verdell te passen. Het gaat niet van harte, maar Melvin neemt de uitdaging toch aan. En die beslissing zet zijn leven behoorlijk op zijn kop.

Los van het uitstekende acteerwerk is het verhaal goed uitgedacht. Aan het script is, in tegenstelling tot veel andere komedies, veel aandacht besteed. Er zijn realistische conflicten, leuke dialogen en op de juiste momenten is er een komische noot, afgewisseld met wat sentiment.

Regisseur:

James L. Brooks

Trailer:

As Good As It GetsSideways

Vrijdag 27 maart 2015, 20.00 uur
Zaal open: 19.30 uur

Sideways

Deze film die werd bekroond met zowel een Oscar als een Golden Globe (en deze film veroorzaakte tevens een grote toename in het wijntoerisme in Californië!).

Beschrijving

Jack (Church) gaat trouwen en daarom neemt zijn ouwe kameraad Miles Raymond (Giamatti) hem de week ervoor mee op een toervakantie door het Californische wijngebied. Het is per slot van rekening zijn laatste week als 'vrij' man, en dan moet je het er nog even goed van nemen. De tegenstellingen tussen de twee konden haast niet groter zijn. Jack is een wat verlopen derderangs acteur (hij doet voornamelijk commercials), een fervent vrouwenversierder en een onbezorgde levensgenieter. Miles daarentegen is een depressieve, pas gescheiden mislukte schrijver, die zijn dagen slijt met het geven van lessen Engels en wijnproeven.

Recensie

Sideways is een prachtig drama maar ook een heerlijke bitterzoete comedy. Een film die je meer dan 2 uur lang intens laat meeleven met de personages en je laat delen in hun gevoelens van geluk en verdriet. Payne houd zich verre van Hollywoodclichés en stereotypes en dat maakt Sideways tot een vertederende en oprechte film. Uit sympathie voor de hoofdpersonen hoop je vurig op een happy end, maar ook dit filmcliché weet Payne te omzeilen, op een kinderlijk eenvoudige doch briljante manier.

Acteurs:

Paul Giamatti, Thomas Haden Church, Virginia Madsen

Regisseur:

Alexander Payne

Trailer:

Sideways


Des hommes et des dieux

Vrijdag 24 april 2015, 20.00 uur
Zaal open: 19.30 uur

Des hommes et des dieux

Beschrijving

Een klooster, ergens hoog in de Maghrebijnse bergen tijdens de jaren '90. Acht Franse monniken leven er in harmonie met hun islamitische dorpsgenoten. Ze helpen hen bij hun werk, nemen deel aan hun festiviteiten en waken over hun medische gezondheid. Wanneer een aantal buitenlandse werknemers worden vermoord, biedt het leger hen bescherming aan. Ondanks het toenemende gevaar dat hen omringt, groeit de vastberadenheid onder de monniken om te blijven. Als ze besluiten om enkele gewonde terroristen te behandelen, reageren de autoriteiten furieus en zetten hen onder druk om terug te keren naar Frankrijk.

Recensie

Het komt niet zo heel vaak meer voor in de hedendaagse cinema dat religie in zo’n positief daglicht wordt gesteld. Beauvois heeft aandacht voor de schoonheid van het geloof, en laat daarbij ook zien hoe verschillende culturen en religies in perfecte harmonie met elkaar kunnen samenleven. Ook voor de rituelen van de monniken is veel aandacht en de respectvolle wijze waarop hun gebeden in de film in beeld worden gebracht roept bewondering op. Maar uiteindelijk gaat Des Hommes et des Dieux met name over de persoonlijke afwegingen van de acht monniken, die voor zichzelf moeten uitmaken om te blijven of te vluchten voor het gevaar. Beauvois trekt veel tijd uit voor onderlinge discussies en laat daarbij op fraaie wijze zien hoe iedereen worstelt de juiste beslissing te maken.

Acteurs:

Lambert Wilson, Michael Lonsdale, Olivier Labourdin

Regisseur:

Xavier Beauvois

Trailer:

Des hommes et des dieuxDe Punt

Vrijdag 29 mei 2015, 20.00 uur
Zaal open: 19.30 uur

De Punt

Beschrijving

Op 23 mei 1977 werd bij het Drentse De Punt een trein gekaapt door 9 jonge Molukkers. De kaping hield miljoenen Nederlanders wekenlang in zijn greep.

In de vroege ochtend van 11 juni werd de kaping met geweld beëindigd. Zes kapers en twee passagiers kwamen daarbij om het leven. Meer dan 30 jaar later besluit een omroep een programma te maken met vijf mensen die nauw bij de kaping betrokken waren. Uitgangspunt is de enige vrouwelijke kaper: Noor. Zij heeft de kaping niet overleefd en ging de geschiedenis in als de eerste vrouwelijke terrorist op Nederlandse bodem. De uitnodiging om mee te doen aan het programma maakt diep weggestopte emoties en herinneringen bij de betrokkenen los.

Recensie

Smitsman wilde dat ‘De Punt’ de menselijke kant van de kapers liet zien en in dat opzicht is de film meer dan geslaagd. Alle acteurs zetten een prima prestatie neer. Daarnaast is de film mooi geschoten, aandacht voor details, interessante composities, het gebruik van kleurfilters: goed gedaan. Fijn dat dit stukje vaderlandse geschiedenis opnieuw onder de aandacht gebracht wordt in een film die de zaak op zo’n meeslepende manier vanuit beide perspectieven laat zien. ‘De Punt’ boeit van begin tot eind.

Acteurs:

Gerson Oratmangoen, Martin Schwab, Terence Scheurs

Regisseur:

Hanro Smitsman

Trailer:

De PuntElle s'en va

Vrijdag 26 juni 2015, 20.00 uur
Zaal open: 19.30 uur

Elle s'en va

Beschrijving

“Ben zo terug!” roept Bettie tegen haar personeel terwijl ze met grote passen wegbeent uit haar noodlijdende restaurant. Het grind spat op als ze in haar oude Mercedes met grote snelheid het terrein verlaat en teleurgesteld een leeg pakje sigaretten in de auto aantreft. Ze zal voorlopig niet terugkeren naar de auberge die ze samen met haar moeder runt. In ‘Elle s’en va’ wordt de jacht op een pakje sigaretten een serieuze roadtrip vol onverwachte maar vooral verfrissende belevenissen.

Recensie

De weergaloze klasse van Catherine Deneuve bevangt als een zoet parfum en ondanks dat de tand des tijds haar aan te zien is, blijf je als kijker een zwak voor haar houden. Regisseuse Bercot heeft juist gekozen. Een zeer vermakelijke en warme film passend bij de zomer. Het doet je ernaar verlangen om met de hoofdpersoon langs de Franse lavendelvelden te lopen.

Acteurs:

Catherine Deneuve, Nemo Schiffman, Gérard Garouste, Camille, Claude Gensac

Regisseur:

Emmanuelle Bercot

Trailer:

Elle s'en vaLa source des femmes

Vrijdag 25 september 2015, 20.00 uur
Zaal open: 19.30 uur

La source des femmes

Beschrijving

Ergens tussen Noord-Afrika en het Midden-Oosten ligt een dorpje waar vrouwen volgens de traditie al eeuwenlang het was- en drinkwater halen. De bron bevindt zich op de top van de berg onder de brandende zon. Leila, een jonge bruid, weigert dit nog langer te doen. Ze stelt de andere vrouwen voor om te gaan staken.

Recensie

Met oog voor detail, gevoel voor humor en geholpen door een sublieme cast kaart regisseur Mihaileanu de schrijnende problemen aan waarmee vrouwen ook nu nog te maken hebben en verpakt dit in een onderhoudend komisch, bijna sprookjesachtig drama. ‘The Source’ is vermakelijk, intens en emotioneel op de juiste momenten.

Acteurs:

Leïla Bekhti, Hafsia Herzi, Biyouna

Regisseur:

Radu Mihaileanu

Trailer:

La source des femmesIda

Vrijdag 30 oktober 2015, 20.00 uur
Zaal open: 19.30 uur

Ida

Beschrijving

In het Polen van 1962 staat de achttienjarige novice Anna op het punt haar geloften af te leggen bij het klooster waar ze tijdens de Tweede Wereldoorlog als jong kind is achtergelaten. Voordat het zover is, wordt ze eerst naar haar tante Wanda gestuurd om te leren over haar afkomst. Aldaar begint een ontdekkingstocht naar het verleden. Het gesloten meisje leert over haar Joodse afstamming, dat haar echte naam Ida is en ze krijgt inzicht in de gruwelen die haar familie tijdens de oorlog heeft moeten ondergaan.

Recensie

De zwart-wil film lijkt terug te zijn in het domein van de hedendaagse cinema. Vaak is het lichtelijk pretentieuze mooifilmerij, soms ook een functioneel stijlmiddel. het Poolse ‘Ida’ behoort tot de tweede categorie. Sterker nog, de film is in al zijn stilistische facetten betekenisvol. De klassieke, maar zeer effectieve beeldvoering maakt van ‘Ida’ een genot om naar te kijken. Het onderwerp is zwaar en ontroerend, maar nergens te terneergeslagen. Het is een ijzersterke film!

Acteurs:

Agata Kulesza, Agata Trzebuchowska, Dawid Ogrodnik

Regisseur:

Pawel Pawlikowski

Trailer:

IdaPhilomena

Vrijdag 27 november 2015, 20.00 uur
Zaal open: 19.30 uur

Philomena

Beschrijving

Als tiener moest Philomena Lee haar buitenechtelijke zoontje ter adoptie afstaan op aandringen van de Iers-Katholieke gemeenschap waar ze woonde. Vijftig jaar later gaat ze met hulp van de cynische BBC journalist Martin Sixsmith op zoek naar haar verloren zoon. Martin ziet het verhaal vooral als een mooie comeback voor zijn onlangs gereuïneerde carrière. Als echter tijdens hun zoektocht de puzzelstukjes op zijn plaats beginnen te vallen, ontstaat een ontroerende vriendschap tussen beiden.

Recensie

De combinatie tussen een ijverige journalist die een goed verhaal moet zien te brengen en een oude vrouw die op zoek is naar de waarheid werkt uitermate goed. Coogan zet een weergaloze vertolking neer, maar het is met name Judit Dench die hier onmiddellijke sympathie en diepe bewondering opwekt. Ze speelt een vrouw die zo ongelooflijk innemend is dat je gelijk van haar houdt, nog afgezien van wat ze allemaal heeft meegemaakt.

Acteurs:

Judi Dench, Steve Coogan, Sophie Kennedy Clark

Regisseur:

Stephen Frears

Trailer:

Philomena