!!! Verrassing !!!

Vrijdag 8 januari 2016, 20.00 uur
Zaal open: 19.30 uur

!!! Verrassing !!!

Beschrijving

Op deze vrijdag vertoont het Filmhuis Odijk een prachtige film uit 2014 die zich afspeelt in het grensgebied tussen Umbrië en Toscane. De film won de Grand Prix in Cannes.

Het verhaal laat het leven op het platteland zien, een cultuur die langzaamaan aan het verdwijnen is. Gelsomina (de oudste van 4 zussen) is pas 12 jaar maar runt toch al aardig de boel op de bijenhouderij van haar vader als hij tenminste niet in de buurt is. Hij, de wat norse pater familias, hangt aan het idealistische, romantische plattelandsbeeld, zij staat meer met haar voeten op de grond en open voor de nieuwe dingen die zich voor doen.

De regisseur wil iets zeggen over het veranderende landschap en het veranderende boerenleven en doet dat op een bijzonder poëtische wijze. De film heeft Italiaanse genen maar vertelt een universeel verhaal over vrijheid.Capote

Vrijdag 1 april 2016, 20.00 uur
Zaal open: 19.30 uur

Capote

Beschrijving

Biografisch drama met Philip Seymour Hoffman als de excentrieke schrijver Truman Capote, over de totstandkoming van diens boek In Cold Blood

Eind 1959 reist Truman Capote, auteur van Breakfast at Tiffany's, in opdracht van The New Yorker magazine naar het stadje Holcomb in Kansas om een artikel te schrijven over de moord op vier leden uit een bekende boerenfamilie. Hij wordt vergezeld door jeugdvriendin en schrijfster Harper Lee. Ondanks zijn kinderlijke stem, artistieke maniertjes en ongewone kleding weet Capote het vertrouwen te winnen van de plattelandsbevolking. Met name dat van recheurcheur Alvin Dewey, die de leiding heeft over het onderzoek naar moord. Maar hij leert ook de hoofdverdachte kennen. Capote ziet in dat zijn artikel uit kan groeien tot een diepzinnig boek over de cultuurbotsing tussen twee Amerika's: dat van de slachtoffers en dat van de daders.

Acteurs

Philip Seymour Hoffman, Catherine Keener

Regisseur

Bennett Miller

Trailer

CapoteTimbuktu

Vrijdag 6 mei 2016, 20.00 uur
Zaal open: 19.30 uur

Timbuktu

Beschrijving

Timbuktu is een protest tegen de bezetting van het noorden van Mali door moslimfundamentalisten. Zo saai en pamfletterig als dat klinkt, zo loom en elegant is de film. De film is geen exacte reconstructie van de duistere recente geschiedenis, maar eerder een meesterlijke verzameling personages en scènes, waarin de eeuwenoude en tolerante cultuur van Mali in botsing komt met het nieuwe gezag van de jihadisten.

Recensie

Timbuktu, met de schitterende fotografie van Sofian El Fani, werkt niet alleen als een soort metaforisch landschap waarin Sissako's commentaar op de jihadi's doorklinkt. Door de vele prachtige omgevingsplaatjes voel je als toeschouwer als het ware het zand om je heen opstuiven.

Acteurs

Ibrahim Ahmed, Abel Jafri, Toulou Kiki

Regisseur

Abderrahmane Sissako

Trailer

TimbuktuHer

Vrijdag 3 juni 2016, 20.00 uur
Zaal open: 19.30 uur

Her

Beschrijving

Twombly is een eenzame man, zijn relatie is net over, en hij slijt zijn uren bij een bedrijf dat namens mensen liefdesbrieven schrijft. In zijn eenzaamheid besluit hij een besturingssysteem te installeren dat met een vrouwenstem tegen hem praat en naar mate de tijd vordert intelligenter wordt. Hij ontmoet in “Samantha” de ideale vrouw, die hem adviseert, zegt wanneer hij uit bed moet en aan het werk moet gaan en die hem troost op momenten dat het hem tegenzit.

Recensie

Deze film gaat over een man die verliefd wordt op een computerstem. Of gaat dit juist over de vraag wat liefde eigenlijk is? Her is een kleine, gevoelige, uitdagende en modern vormgegeven film over de ontwikkeling van verliefdheid in een angstaanjagend dichtbije toekomst.

Acteurs

Joaquim Phoenix, Amy Adams, Scarlett Johansson

Regisseur

Spike Jonze

Trailer

HerDeux jours, une nuit

Vrijdag 9 september 2016, 20.00 uur
Zaal open: 19.30 uur

Deux jours, une nuit

Beschrijving

Drama over een vrouw die een weekend de tijd heeft om haar collega's te overtuigen om hun bonussen af te staan, zodat ze haar baan kan behouden

Sandra is herstellende van een depressie en wil graag weer aan het werk, maar haar baan staat op de tocht. De enige manier waarop ze deze kan houden is wanneer ze haar collega's ervan weet te overtuigen hun bonus af te staan. Ze heeft een weekend de tijd om dit voor elkaar te krijgen.

Acteurs

Marion Cotillard, Fabrizio Rongione

Regisseur

Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne

Trailer

Deux jours, une nuitStill Alice

Vrijdag 7 oktober 2016, 20.00 uur
Zaal open: 19.30 uur

Still Alice

Beschrijving

Hoe ingrijpend je leven verandert als je geheugen zich langzaam in mist verhult, ontdekt Alice, een intelligente vrouw van middelbare leeftijd die geconfronteerd wordt met de slopende ziekte Alzheimer.

Recensie

Still Alice draait om een vrouw met Alzheimer, maar richt zich niet alleen op het fysieke lijden. Regisseurs Richard Glatzer en Wash Westmoreland weten Alzheimer bespreekbaar te maken, zonder de gebeurtenissen te dramatiseren. Julianne Moore belichaamt de machteloosheid van haar personage en heeft hiermee terecht een Oscar verdiend.

Acteurs

Julianne Moore, Alec Baldwin, Kristen Stewart

Regisseur

Richard Glatzer en Wash Westmoreland

Trailer

Still AliceViva la Liberta

Vrijdag 4 november 2016, 20.00 uur
Zaal open: 19.30 uur

Viva la Liberta

Beschrijving

‘Viva la libertà’ (regisseur Roberto Andò verfilmde zijn eigen boek) viert de vrijheid en het leven. De partijleider van een Italiaanse oppositiepartij verdwijnt spoorloos en wordt vervangen door zijn tweelingbroer. Ondanks dat deze uiterlijk precies lijkt op zijn broer heeft hij echter een totaal andere kijk op het leven èn op de politiek

Recensie

Hoe actueel kan het zijn: De moderne politiek wordt niet meer zozeer bepaald door wat politici inhoudelijk te zeggen hebben, maar hoe mediageniek ze zijn. Ongrijpbare concepten als charisma en optredens in de media lijken belangrijker geworden dan het goed verwoorden en uitdragen van de partijlijn. In deze film staat de Italiaanse politiek centraal. Het resulteert in een humoristisch drama. De vertolking van Servillo blijft net als bij zijn meesterlijke rol in La Grande Bellezza een puur genot om naar te kijken.

Acteurs

Toni Servillo, Valerio Mastandrea, Valeria Bruni Tedeschi

Regisseur

Roberto Andò

Trailer

Viva la Liberta