Un long dimanche de fiancailles

Vrijdag 6 januari 2017, 20.00 uur
Zaal open: 19.30 uur

Un long dimanche de fiancailles

Beschrijving

We volgen de queeste van de kreupele Mathilde die ervan overtuigd is dat haar verloofde Manech nog leeft na de gruwelen van de eerste wereldoorlog. In een decor met opvallend veel geeltinten voert die tocht langs een stoet kleurrijke personages: detectives, barmannen, vrouwen van lichte en strenge zeden, oorlogsslachtoffers en levensgenieters.

Recensie

Het is een ingenieus verhaal, weergaloos gefilmd, goed geacteerd en met de nodige humor om de gruwelen wat te verzachten. Cinema blijft op de eerste plaats natuurlijk een visuele kunstvorm en daarin is regisseur Jeunet een meester. ‘Un long dimanche de fiançailles’ is een film die je zeker gezien moet hebben. En daarna dien je in gestrekte draf naar de boekwinkel te gaan om die minstens zo schitterende roman te kopen.

Acteurs

Audrey Tautou, Gaspard Ulliel, Jean-Pierre Becker

Regisseur

Jean-Pierre Jeunet

Trailer

Un long dimanche de fiancaillesFilmhuis Odijk bestaat 10 jaar!

Filmhuis Odijk bestaat 10 jaar!

Vrijdag 3 februari 2017, 20.00 uur
Zaal open: 19.30 uur

Filmhuis Odijk bestaat 10 jaar!

Vandaag vieren we het 10-jarig bestaan van het Filmhuis Odijk met een herhaling. De film die indertijd als eerste is vertoond wordt vandaag opnieuw voor u gedraaid. Het belooft een bijzondere avond te worden!

Hable con Ella

Beschrijving

Twee mannen zitten naast elkaar tijdens een dansoptreden zonder te weten dat ze enkele maanden later bij toeval goede vrienden zullen worden. De ene man (Javier Cámara) is verpleger in een kliniek waar de andere (Dario Grandinetti) waakt bij het bed van zijn geliefde vrouw, een beroepstorero die in een dodelijke bewusteloosheid verkeert. De verpleger heeft een passie voor een jonge balletdanseres, maar ook zij ligt in coma... De beide vrouwen bepalen het noodlot van de mannen en vormen vanuit hun verstilde situatie uiteindelijk de basis van hun intense vriendschap.

Recensie

‘Hable con ella’ is een bijzondere film, gemaakt door een regisseur die houdt van verhalen vertellen. Vrouwen spelen altijd een grote rol in zijn films en het bijzondere van deze film is dat de vrouwen in déze film eigenlijk niets zeggen, ze liggen immers in coma. ‘Hable con ella’ heeft terecht een Oscar voor beste script gewonnen, alsmede diverse andere belangrijke prijzen op filmgebied. Al is de film in het begin een beetje traag, het is absoluut de moeite waard om deze film te gaan bekijken.

Acteurs

Javier Cámara, Darío Grandinetti, Leonor Watling

Regisseur

Pedro Almodóvar

Trailer

Hable con EllaFilmmarathon

Filmmarathon

Filmmarathon

Zondag 5 maart 2017, 15:30 uur
Zaal open: 15:00 uur

Filmmarathon

Ook deze marathon staat nog een beetje in het teken van het 10-jarig bestaan van het Filmhuis Odijk. Want h et thema is deze keer “Feest”. We vertonen twee vrolijke muzikale films, The Commitments en Blues Brothers. De films worden vertoond zonder pauze, tussen de films door kunt u zoals altijd weer genieten van een heerlijk buffet. Kaartjes inclusief buffet zijn per email te bestellen nadat u hierover een email heeft ontvangen. De prijs per kaartje is € 17,50. Indien er nog kaarten resteren worden deze vanaf vrijdag 17 februari aangeboden bij de bekende voorverkoop adressen.

The Commitments

Bruisende muziekfilm van Alan Parker over Ierse jeugd die een soulband op wil richten.

Een man wil het arme Ierse volk laten kennismaken met soulmuziek. Hij vormt de band the Commitments en staat voor de helse taak het zooitje ongeregeld bij elkaar te houden, de ruzies te sussen en optredens te regelen.

Acteurs:

Robert Arkins, Michael Aherne

Regisseur:

Alan Parker

Trailer:

The Commitments

Blues Brothers

Legendarische musical-komedie waarin de gebroeders Jake en Elwood Blues hun oude band bijeen proberen te krijgen voor een benefietconcert.

De gebroeders Jake en Elwood Blues (John Belushi en Dan Aykroyd) op een missie gaan. Een missie van niemand minder dan God. Nadat Jake vrijkomt uit de gevangenis, proberen deze Blues Brothers hun oude band bij elkaar te krijgen om geld in te zamelen voor het nonnenklooster waar ze zijn opgegroeid.'The Blues Brothers' is een legendarische musical-komedie van John Landis, waarin talloze soul en blues artiesten hun opwachting maken, zoals James Brown, Cab Calloway, Ray Charles en Aretha Franklin.

Acteurs:

Dan Aykroyd, John Belushi

Regisseur:

John Landis

Trailer:

The Blues Brothers


Another Year

Vrijdag 7 april 2017, 20.00 uur
Zaal open: 19.30 uur

Another Year

Beschrijving

Therapeute Gerri en haar man geoloog Tom wonen in een rustige Londense buitenwijk. Ze zijn gezond, gelukkig en liefdevol getrouwd, maar weten heel goed dat veel mensen minder fortuinlijk zijn. Zoals Gerri's collega Mary die zichzelf voortdurend aanpraat dat ze niet gebukt gaat onder haar desastreuze liefdesleven. Joe, het enige kind van Gerri en Tom, lijkt zich geen zorgen te maken. Maar dat hij dertig en single is, terwijl zijn vrienden al gesetteld zijn, ontgaat zijn ouders niet. Of neem Tom's jeugdvriend Ken een onbehouwen kerel die in zijn eenzaamheid volledig vergeet voor zichzelf te zorgen. Gerri en Tom bieden graag een luisterend oor en warme huiselijkheid, maar hun hulp en vriendschap kent ook grenzen.

Dit drama leverde filmmaker Mike Leigh in Cannes de Gouden Palm op en tevens een Oscarnominatie in de categorie Beste Scenario.

Acteurs

Jim Broadbent, Lesley Manville, Ruth Sheen

Regisseur

Mike Leigh

Trailer

Another Year


The Farewell Party

Vrijdag 12 mei 2017, 20.00 uur
Zaal open: 19.30 uur

The Farewell Party

Beschrijving

Een groep vrienden bouwt in een bejaardentehuis een doe-het-zelf-euthanasie-machine met het doel om hun vriend, die een terminale ziekte heeft, te helpen. Wanneer anderen over de machine horen beginnen steeds meer mensen om hun hulp te vragen.

Recensie

Het klinkt zwaarmoedig, maar regisseurs/scenaristen Tal Granit en Sharon Maymon houden het verrassend luchtig en kluchtig — niet voor niets won hun film op het IFFR bijna de publieksprijs. The Farewell Party is een oprecht, bevlogen pleidooi voor zelfbeschikking.

Acteurs

Ze'ev Revach, Levana Finkelstein, Aliza Rosen

Regisseur

Tal Granit

Trailer

The Farewell Party


Ten Canoes

Vrijdag 2 juni 2017, 20.00 uur
Zaal open: 19.30 uur

Ten Canoes

Beschrijving

Tien Aboriginals zijn met zelfgemaakte kano's op ganzenjacht in Noord-Australië. Een van de jagers is de jonge Dayindi (Jamie Gulpilil). Hij is verliefd op een van de vrouwen van zijn oudere broer Minygululu. Om hem duidelijk te maken dat zoiets tegen alle wetten van de stam ingaat, vertelt Minygululu zijn broer een oeroud verhaal. Een verhaal dat enkele dagen in beslag neemt om te vertellen. Een verhaal over een verkeerde liefde, ontvoering, hekserij, stuntelige ruzie en wraak die slecht afloopt.

'Ten Canoes' is de elfde film van de in Nederland geboren filmregisseur Rolf de Heer, die al sinds jonge leeftijd naar Australië emigreerde. In 1977 studeerde hij af aan de meest prestigeuze film-, televisie- en radioschool van Australië. Rolf de Heer schreef zelf het script voor 'Ten Canoes' en regisseerde de film samen met Peter Djigirr. Het is de eerste film die volledig in een van de talen van de Aboriginals is opgenomen en de cast bestaat dan ook uitsluitend uit Aboriginals.

Acteurs

Crusoe Kurddal, Jamie Gulpilil

Regisseur

Rolf de Heer, Peter Djigirr

Trailer

Ten Canoes


Youth

Vrijdag 1 september 2017, 20.00 uur
Zaal open: 19.30 uur

Youth

Beschrijving

Drama van Paolo Sorrentino (La grande bellezza) met Michael Caine en Harvey Keitel als twee oude vrienden die hun vakantie doorbrengen in de Alpen

Fred en Mick, twee oude vrienden, vertoeven in een luxe resort in de Alpen voor een lange rustgevende vakantie. Ze kijken terug op hun veelbewogen levens als respectievelijk componist-dirigent en regisseur en geven ondertussen op humoristische wijze hun ongezouten mening over de levens van hun kinderen, de jonge studenten in Micks schrijversgroepje en de andere hotelgasten. In tegenstelling tot Mick, die nog steeds werkt aan zijn laatste filmscript, is Fred ondertussen gepensioneerd. Hij heeft geen enkel verlangen nog terug te gaan naar zijn muziek. Maar iemand van hoog aanzien heeft er alles voor over om de grootmeester nog eenmaal zijn composities te zien dirigeren.

Acteurs

Michael Caine, Harvey Keitel

Regisseur

Paolo Sorrentino

Trailer

Youth


The Happiest Day in the Life of Olli Mäki

Vrijdag 6 oktober 2017, 20.00 uur
Zaal open: 19.30 uur

The Happiest Day in the Life of Olli Mäki

Beschrijving

Het jaar is 1962. In Finland bereidt de bokser Olli Mäki zich voor op het voorlopig hoogtepunt van zijn carrière: een gevecht om de wereldtitel in de vedergewichtklasse. Tegenstander is de Amerikaan Davey Moore, locatie het Olympisch stadion in Helsinki. Alles gaat goed, tot Olli stapelverliefd wordt op de opgewekte, onbevangen Raija. Want hoe houd je je hoofd bij een titelgevecht met al die vlinders in je buik?

In het waargebeurde ‘The Happiest Day in the Life of Olli Mäki’ beleven we die augustusdagen van 1962. We trainen mee met Olli, we verhuizen met hem en Raija naar de flat van Olli’s manager, een ijdele oud-bokser die hoopt dat Olli’s successen ook (en vooral) op hem zullen afstralen. We proberen de kilo’s te verliezen die nodig zijn voor de vedergewichtklasse en tegelijk proberen we tijd vrij te maken voor die leuke Raija.

Acteurs

Oona Airola, Eero Milonoff, Jarkko Lahti

Regisseur

Juho Kuosmanen

Trailer

The Happiest Day in the Life of Olli Mäki


Manchester by the Sea

Vrijdag 3 november 2017, 20.00 uur
Zaal open: 19.30 uur

Manchester by the Sea

Beschrijving

Na het plotse overlijden van zijn broer Joe krijgt Lee Chandler, een klusjesman die een strijd voert met zijn verleden en innerlijke demonen, te horen dat hij het voogdijschap heeft gekregen over zijn neefje Patrick. Lee wordt zo verplicht om terug deel uit te maken van een leven en familie die hij voorgoed leek opgegeven te hebben. Hij moet om zien te gaan met zowel zijn ex-vrouw Randi als de gemeenschap van North Shore.

Acteurs

Casey Affleck, Michelle Williams en Kyle Chandler

Regisseur

Kenneth Lonergan

Trailer

Manchester by the Sea


Good Bye, Lenin

Vrijdag 1 december 2017, 20.00 uur
Zaal open: 19.30 uur

Good Bye, Lenin

Beschrijving

De film vertelt de lotgevallen van de Oost-Duitse familie Kerner. In 1990 probeert de jonge Alexander zijn socialistische moeder te beschermen tegen emotionele schokken die dodelijk voor haar zouden kunnen zijn nadat zij is bijgekomen uit een langdurig coma. De grootste schokkende gebeurtenis die hij moet zien te verbergen is het feit dat hun land, de DDR, inmiddels niet meer bestaat.

Het verhaal begint in de zomer van 1978, wanneer de vader van het gezin naar het Westen vertrekt voor een conferentie, maar vervolgens nooit meer terugkeert. Moeder blijft alleen achter in de DDR. Ze stort zich volledig op het socialisme, enerzijds om de leegte in haar bestaan op te vullen, anderzijds om de schijn op te houden want omdat haar echtgenoot de DDR ontvluchtte verdenken de autoriteiten haar ervan ook naar het Westen te willen vluchten.

Acteurs

Daniel Brühl, Katrin Saß, Maria Simon en Chulpan Khamatova

Regisseur

Wolfgang Becker

Trailer

Good Bye, Lenin